DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

De: Cancan 01/02/2017 | 08:47
PROGNOZA METEO! Ce ne aşteaptă în luna februarie

Deşi ceaţa, chiciura şi fulguielile uşoare nu lipsesc din peisaj, vremea începe să se încălzească la mijlocul săptămânii. Meteorologii prognozează temperaturi pozitive, de 9 grade Celsius în sud-estul ţării şi chiar 13 grade în Banat şi Crişana, potrivit adevarul.ro.

Începând de miercuri mercurul din termometre începe să depăşească limita de zero grade în mai multe zone din ţară. Conform meteorologilor, chiar dacă temperaturile vor creşte uşor faţă de intervalul precedent, vremea va fi rece încă în cea mai mare parte a ţării, local geroasă dimineaţa şi noaptea în centru şi sud. La deal şi de munte cerul va fi variabil, dar în zonele joase de relief, în special cele din sud, va fi nebulozitate joasă sau ceaţă cu depunere de chiciură şi, trecător, fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -5…-4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din sud şi 8…9 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime se vor situa, în general, între -13 şi 1 grad.

Anomalii termice

Joi, încălzirea va fi mai accentuată, mai ales la deal şi munte. Cerul va avea înnorări în vestul şi nord-vestul ţării, unde local şi temporar va ploua slab, iar în sud şi est vor fi nori joşi sau ceaţă şi, trecător, burniţă sau fulguieli. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -4 grade în zonele cu ceaţă persistentă din Lunca Dunarii şi 11 grade în dealurile Banatului, iar cele minime se vor situa, în general, între -8 şi 2 grade. Sfârşitul de săptămâna aduce mai degrabă vreme de primăvară. Va continua să se încălzească în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales la deal şi la munte, unde va fi mai cald decât în mod obişnuit la începtului lunii februarie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte la sfârşitul intervalului în jumătatea vest a ţării, iar în zonele joase de relief, local, va mai fi ceaţă.

Cald în sud, frig în restul ţării

Din punct de vedere termic, meteorologii anunţă că ultima lună de iarnă – februarie 2017 se va apropia de normalul perioadei, cel puţin în sudul ţării. În restul regiunilor, va fi mai frig decât în mod normal. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), temperatura medie în luna februarie va avea valori apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice, sud- estice şi local în cele vestice şi în general sub normă în restul teritoriului. Specialiştii în meteorologie spun că înainte de 7 februarie nu sunt şanse să avem precipitaţii, însă vremea nu este cea mai potrivită pentur culturile agricole. După această dată vor apărea precipitaţii ce vor avea o tendinţă spre excedent în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice.

Temperaturi de 13 grade

În următoarele două săptămâni, vremea se va încălzi accentuat, ajungând chiar la maxime de 13 grade Celsius în Banat şi Crişana, iar precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariţie atât în primele zile din februarie, cât şi în cursul săptămânii viitoare, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 30 ianuarie – 12 februarie 2017.

Vreme bună în Banat

În Banat, vremea va fi rece la începutul intervalului, cu medii termice de 2 — 3 grade ziua şi între—7 şi—6 grade noaptea. Pe de altă parte, în perioada 1-4 februarie, se va resimţi un proces de încălzire treptată ce va determina maxime diurne de 12 — 13 grade şi minime nocturne de 1 — 3 grade. Ulterior, până spre 7 februarie, valorile termice vor scădea de la o zi la alta, spre valori normale pentru această perioada a anului, respectiv temperaturi maxime de 7 — 8 grade şi minime între—1 şi 0 grade, medii ce se vor menţine aproximativ constante până la sfârşitul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru precipitaţii la nivel local şi, în general, slabe cantitativ, va fi mai mare în jurul datei de 1 februarie şi în intervalul 5 — 10 februarie.

Variaţii termice în Crişana

În Crişana, media temperaturilor maxime va creşte, de la aproximativ 3 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până la 13 grade pe 4 şi 5 ianuarie, când vremea va deveni caldă pentru această perioadă. Între 5 şi 7 februarie, vremea se va răci treptat, valorile termice devenind apropiate de normele perioadei, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 7 — 8 grade, în jurul căreia se vor menţine până la finalul celor două săptămâni de prognoză. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare, media temperaturilor minime fiind în creştere de la—7 grade, la începutul intervalului, până spre 3 grade, în intervalul 4 — 6 februarie. O uşoară răcire va avea loc ulterior, fapt care va determina scăderea temperaturii spre valori medii apropiate de normele perioadei, de 7 — 8 grade, ziua, şi—2 până la zero grade noaptea, ce se vor menţine relativ constante între 7 şi 13 februarie. Precipitaţii, în general slabe şi pe arii restrânse, sunt prognozate în intervalele 31 ianuarie — 2 februarie, respectiv 5 — 10 februarie.

Rece în Transilvania

În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme rece, cu medii termice diurne de zero grade Celsius şi nocturne de la—12 la—10 grade Celsius. Începând cu 1 februarie, regimul termic va marca o creştere, astfel încât, între 4 şi 6 februarie, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de 8 — 9 grade şi minime de aproximativ—2 grade, în medie. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile temperaturii aerului nu vor avea variaţii importante, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic şi vor avea valori de 5 — 6 grade ziua şi între—5 şi—3 grade noaptea. Precipitaţii slabe, trecătoare, se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie, iar ulterior probabilitatea va fi în creştere în intervalul 6 — 10 februarie.

Temperaturi normale pentru această perioadă

În Maramureş, până pe 4 — 5 februarie, temperaturile diurne vor fi în creştere, de la o medie regională de un grad Celsius până la 9 — 10 grade, iar minimele nocturne vor avea o evoluţie similară, crescând de la—8 grade la 0-1 grad, în prima săptămână a intervalului de prognoză. Debutul celei de-a doua săptămâni va fi caracterizat de o răcire a vremii, care va determina ulterior un regim termic apropiat de cel normal pentru această perioadă a anului. Astfel, între 7 şi 12 februarie, vor fi temperaturi maxime de aproximativ 6 grade şi minime cuprinse între—4 şi—2 grade, în medie, fără variaţii semnificative de la o zi la alta. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai mare pe 2 şi 3 februarie şi, din nou, în intervalul 5 — 10 februarie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

Se încălzeşte şi în Moldova

În primele zile ale intervalului, în Moldova, deşi regimul termic diurn va marca o creştere treptată, vremea se va menţine rece, cu temperaturi maxime de la—2 la zero grade, respectiv minime de la—10 la—8 grade. Până pe 4 februarie, un proces de încălzire treptată va determina creşterea valorilor termice diurne spre o medie de 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor atinge zero grade, vremea devenind caldă pentru această perioadă. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea se va răci, astfel încât mediile termice vor deveni apropiate de normele perioadei, respectiv între 4 — 5 grade ziua şi de la—4 la—2 grade noaptea, situaţie ce se va menţine pe parcursul întregii săptămâni. Precipitaţii în general slabe cantitativ şi pe arii destul de restrânse se vor semnala, cu o probabilitate mai mare, în intervalul 6 — 10 februarie.

Îngheţ în Dobrogea

În Dobrogea, în prima săptămână, vremea va fi în general în încălzire, de la valori medii maxime de—2 grade în prima zi, până la 8 — 9 grade în jurul datei de 5 februarie, perioadă în care va fi cald pentru această dată. În cea de-a doua săptămână, valorile termice diurne vor începe să scadă uşor şi treptat, astfel că în ultimele zile ale intervalului vor ajunge să se situeze în jurul celor specifice perioadei. Temperaturile minime vor scădea la finalul lunii ianuarie până la valori medii de până la—7 grade Celsius, apoi vor fi în creştere, astfel că, în intervalul 4 — 8 februarie, media lor va deveni uşor pozitivă. După data de 8 februarie, minimele termice vor coborî din nou sub pragul îngheţului. Până spre sfârşitul primei săptămâni, doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii slabe, izolate, după care probabilitatea ca acestea să devină mai frecvente va creşte, dar vor fi în general slabe cantitativ.

Cald şi răcire treptată în Muntenia

În Muntenia, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative până la începutul lunii februarie, iar media lor va fi în jurul a—1 grad Celsius. Ulterior, până în 5 — 6 februarie, vor creşte şi vor atinge o medie pe întreaga regiune de 8 — 9 grade, astfel vremea devenind mult mai caldă decât în mod normal la această dată. După 6 februarie, vremea se va răci uşor şi treptat, iar în ultimele zile din interval maximele vor ajunge la o medie în jurul valorii de 5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până în dimineaţa de 1 februarie, atunci când media lor va fi de—10 grade, apoi vor creşte semnificativ, astfel că în data de 7 februarie vor fi apropiate de zero grade. În ultimele zile din interval vremea se va răci din nou, dar de această dată scăderea de temperatură va fi uşoară, iar media minimelor termice va ajunge la sfârşitul intervalului spre—3 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai ridicată la începutul intervalului, când se vor semnala pe spaţii mici, dar mai ales după data de 5 februarie, când vor fi şi zile în care vor putea sa apară pe arii extinse.

În Oltenia, vreme deosebit de rece

În Oltenia, până la mijlocul primei săptămâni, vremea se va menţine rece, cu o medie a temperaturii maxime între—2 şi un grad Celsius. După această perioadă, se va încălzi, la început în zonele mai înalte de relief, apoi şi la câmpie, iar media valorilor diurne va ajunge până la 8 grade în jurul datei de 5 februarie. În cea de-a doua săptămână, regimul termic va fi în scădere uşoară, până la medii de 4 — 5 grade, la finalul intervalului. Temperaturile nocturne vor fi, în medie, sub pragul îngheţului, în ambele săptămâni. Cel mai frig va fi în dimineaţa de 1 februarie, când media minimelor termice va fi în jurul a—9 grade, iar cele mai mari valori se vor atinge în intervalul 5 — 8 februarie, când această medie va fi de la—1 grad la zero grade. În prima săptămână, doar izolat vor fi condiţii de precipitaţii slabe, iar în cea de-a doua este posibil ca trecător acestea să apară pe spaţii mai mari.

Zero grade la munte

La munte, în primele două zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra valori diurne situate, în medie, în jurul a—4 grade şi nocturne între—11 şi—9 grade, dar în perioada 1 — 5 februarie vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime de 5 — 6 grade, respectiv ale celor minime de—2 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. Revenirea la normal a regimului termic va fi determinată de răcirea prognozată pentru 6 februarie, astfel încât, în intervalul 7 — 12 februarie, se vor înregistra medii termice comparabile cu cele climatologic normale, respectiv zero grade pe timpul zilei, şi—6 grade noaptea, fără variaţii semnificative în cea această a doua săptămână a intervalului de prognoză. Precipitaţii slabe se vor semnala izolat în jurul datei de 2 februarie şi, din nou, în intervalul 6 — 10 februarie. Estimările publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Mesajul astrelor pentru zodii, duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele trebuie să fie cumpătate
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea o recoltă bogată și nu îți vei atrage necazuri. Puțini gospodari cunosc acest secret al prosperității
Pomul pe care trebuie să-l elimini din grădină în luna decembrie. Doar așa vei avea...
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Viața la bloc 2024. Este obligatoriu pentru asociația de proprietari! Trebuie să respecte legea
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne...
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Semnalul din trafic la care tresare orice șofer. Când vin sancțiunile
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier sănătos
Medicul Vlad Ciurea ne spune care sunt cele mai bune 3 alimente pentru un creier...
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1 miliard de lei în 2024
Produsul alimentar care a atins un nou record în România. Vânzările sunt estimate la 1...
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×